Tuesday, October 15, 2013

Λαχταριστό Γαλακτομπούρεκο !!!



Υπέροχη ηλιόλουστη μέρα σήμερα και είπα να σας φτιάξω ένα γλυκάκι...καταπληκτικό σπιτικό γαλακτομπούρεκο να γλύφετε τα δάχτυλά σας!!! Συνταγή εύκολη και με σίγουρη επιτυχία, αρκεί να την ακολουθήσετε πιστά!

Τι θα χρειαστούμε.
για την κρέμα....
1 φλυτζάνι του τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
1 1/2 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
800ml φρέσκο γάλα
200ml κρέμα γάλακτος
4 αβγά
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 λεμόνι 
για το φύλλο....
250gr λιωμένο αγελαδινό βούτυρο 
1 πακέτο φύλλο κρούστας (για γλυκά)
και για το σιρόπι....
700gr ζάχαρη
400gr νερό
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού και τις φλούδες από 1 λεμόνι


Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι μας. Βάζουμε όλα τα υλικά του μαζί σε κατσαρολάκι και χωρίς να ανακατεύουμε το αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός).
Το βάζουμε στην άκρη να κρυώσει.

Λιώνουμε το βούτυρο μας και αλείφουμε πολύ καλά το ταψί μας. Απλώνουμε τα φύλλα μας ένα ένα βάζοντας μπόλικο βούτυρο παντού. Υπολογίστε 6-7 φύλλα στον πάτο και τα υπόλοιπα θα μπούνε πάνω από την κρέμα.


Η κρεμούλα μας τώρα....χωρίζουμε τα αβγά και χτυπάμε σε ένα μπολ τα ασπράδια με το μισό φλυτζάνι ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ  χτυπάμε τους κρόκους και στη συνέχεια τους προσθέτουμε στη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά για να μη πέσει.
 Σε χαμηλή φωτιά βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας (σιμιγδάλι,ζάχαρη,γάλα,κρέμα γάλακτος,βανίλιες,ξύσμα) και περιμένουμε να βράσει ανακατεύοντας συνέχεια για να μη μας κολλήσει στον πάτο. Μόλις πήξει προσθέτουμε σιγά σιγά τα αβγά μας και 3 κουταλιές βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα προς το κέντρο της κατσαρόλας μέχρι να έχουμε μια ωραία πηχτή κρέμα.
Την απλώνουμε προσεχτικά στο ταψί μας και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βάζοντας αρκετό βούτυρο. Τα χαράζουμε, ρίχνουμε και όσο βούτυρο μας έχει μείνει από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλό ράφι, στους 180C για 1 ώρα.
Στη 1 ώρα το βγάζουμε και όπως είναι ζεστό το περιχύνουμε με το σιρόπι. 
Προσοχή!!! Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γαλακτομπούρεκο ζεστό!! Επίσης δε το σκεπάζουμε γιατί από τους υδρατμούς θα πανιάσουν τα φύλλα!!

Μικρές παραλλαγές...στο σιρόπι μπορούμε να προσθέσουμε και 1 ξυλάκι κανέλας ή να πασπαλίσουμε με κανέλα το γλυκό μας όταν το σερβίρουμε!! Επίσης αντί για ξύσμα λεμονιού στην κρέμα μπορούμε να βάλουμε ξύσμα πορτοκαλιού. 
Αν δε θέλουμε αντί για κρέμα γάλακτος μπορούμε να το φτιάξουμε κατευθείαν με 1 λίτρο γάλα ή να αλλάξουμε την αναλογία λίγο...800-200 ή 700-300.
Το φλυτζάνι του τσαγιού που χρησιμοποιώ αντιστοιχεί σε 200ml. και για βούτυρο έβαλα lurpak, όσο πιο καλό το βούτυρο τόσο πιο νόστιμο και μυρωδάτο θα βγει το γλυκό.


Ελπίζω να το δοκιμάσετε και περιμένω να μου πείτε πως σας φάνηκε!!!
Καλή μας όρεξη!!!!

18 comments:

  1. Οτι πρεπει για την διατροφη μου!!!!! :) φαινεται λαχταριστοτατο!!!!!!! γεια στα χερακια σου! ο μπεμπης θα φαει?

    ReplyDelete
  2. Θέλω κι εγώ! θέλω κι εγώ ένα κομματάκι!!! (καλά... Θέλω 2, 3, 4...)
    ;-)
    Φιλάκια, κούκλα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. πολλά πολλά φιλιά στην όμορφη Σύρο!!!

      Delete
  3. Μμμμμ,από τα αγαπημένα μου γλυκά!!!(...δυστυχώς)

    ReplyDelete
    Replies
    1. υπέροχο γλυκό αλλά με πολλέεεεεες θερμίδες....δοκίμασε τη συνταγή, θα σου αρέσει πολύ!

      Delete
  4. Αχ..αχ..τι μου κάνεις τώρα!! Εγώ ένα βραβειάκι πέρασα να σου αφήσω και λιγώθηκα!! Γεια στα χέρια σου και καλοφάγωτο!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. το εξαφανίσαμε σε 2 μέρες! χαχαχα....ευχαριστώ πολύ πολύ!

      Delete

thank you for taking the time to leave a comment. always happy to hear from you!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...